Photography

Through so many fences, through so many lenses / We capture the light and defeat the darkness. Always seeking the truth, seeking for our roots, / We are writing our life in rich colors - chronicles of misery or wealth. From the black depths of our souls to the very lightness of our faith / We render with many different shades of gray / A glimpse of reality, a sparkle of future or only the past fading away. Seeing evil, seeing truth, seeing bad or seeing good, / But never judging with the mind what the heart cannot see, /Abandoning ourselves, we keep our spirits free. So many unshared worries and so many unwritten stories, / Forgotten destinies and hidden truths, / We immortalize the magic of an instant / By painting it with beautiful rays of light.

A few words...

Fotografia mea
My passion is photography. I am practicing it as a hobby and my camera is always with me, wherever I go...

joi, 5 aprilie 2012

DSLR vs. DSLR

      Spuneam acum cateva zile ca o sa va povestesc despre calitatea imaginilor produse de Canon EOS 7D si fratiorul lui mai mic, 550D. Nimic nou referitor la faptul ca ele au incorporat acelasi senzor si tehnologie hardware (mai putin sistemul de focus si shutter-ul). Insa cum stau lucrurile cu privire la "output"? Este 7D intr-adevar mai bun? Daca va este lene sa cititi pana la capat, atunci aflati raspunsul, pe scurt: "Nu!". De ce? Pentru ca am constatat, in urma testelor efectuate (posed ambele modele in momentul scrierii articolului), ca difera usor algoritmii de prelucrare a imaginii (atat RAW cat si JPEG). In ce sens? La fel de sintetizat: 7D are o imagine per ansamblu usor mai "curata" la ISO ridicat, atat in RAW cat si JPEG, dar (!!!) atentie, costul acestui lucru il reprezinta nivelul detaliilor imaginii. Pentru a nu o lungi prea mult, am observat ca 7D aplica o "smecherie" destul de interesanta, in sensul ca ofera aparent o imagine cu zgomot mai redus (diferenta mica, insa sesizabila la scalare 100%), insa la o observare atenta si teste repetate intre produsele celor doua modele, constatam ca imaginile produse de 550D (din nou, atat RAW cat si JPEG) au zgomotul usor mai evident (prezent), insa (!) ofera un nivel sesizabil (din nou, la scalare 100%) mai bun al detaliilor imaginii.
     Concluzie: 7D ofera un nivel de zgomot al imaginii usor mai redus insa detaliile fine sunt afectate iar 550D "permite" ceva mai mult zgomot insa nivelul detaliilor este usor mai ridicat. Subliniez, aceste detalii se pot observa cel mai usor la o marire 100% a imaginii. La o privire "fit-to-screen" sau pe un print normal (A4), cu siguranta NU veti constata diferente intre imagini.
     In speranta ca nu e doar paranoia mea in discutie, inclin sa cred ca e o "politica de marketing" a lui Canon acest lucru, pentru a favoriza cumva imaginea finala a lui 7D. Am inclus doua crop-uri (100%) pentru o mai buna lamurire asupra concluziei mele (conditii absolut identice de expunere). Ca o paranteza, pot sa afirm in cunostinta de cauza ca unul din capitolele la care 7D bate detasat orice camera pe care am avut prilejul sa o testez (intra in discutie chiar si Nikon D700!!!) este White-balance-ul automat. Aici nu exista emotii sau rezerve! Modul automatic al balansului de alb ofera imagini extraordinar de fidele, in orice situatie de iluminare artificiala sau naturala. Cand afirm "orice situatie" sa fiti incredintati ca asa este :-)
     Ce pot sa va spun, in final, in afara oricarui fapt mentionat aici: Canon 550D este o camera extraordinara, din multe puncte de vedere, nu numai cel al calitatii imaginii. O veste si mai buna, indeosebi pentru cei care filmeaza cu ajutorul ei: puteti instala de pe internet (cu riscul asumat!) un fel de "crack" al firmware-ului Canon ce ofera functionalitati extinse si unele extrem de utile - ISO programabil in trepte de 100 unitati, balans de alb manual (grade Kelvin - iuuuppiiiiii!!!), un fel de HDR semi-automat pentru fotografii si muulte alte facilitati pentru videografi ;-)
     Pagina de internet de unde aflati mai multe este:

http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_Firmware_Wiki

     Eu am instalat acest soft pe 550D-ul meu si functioneaza fara nicio problema. Functiile pe care mi le ofera in plus fata de "originalul" Canon sunt extrem de interesante si utile. Dar puteti sa aflati mai multe detalii pe pagina mentionata mai sus...
    Idei si lumina faina!

ISO 1600 - crop 100% din imaginea lui 550D (JPEG salvat din RAW pe PC)

ISO 1600 - crop 100% din imaginea lui 7D (JPEG din RAW pe PC)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu