Photography

Through so many fences, through so many lenses / We capture the light and defeat the darkness. Always seeking the truth, seeking for our roots, / We are writing our life in rich colors - chronicles of misery or wealth. From the black depths of our souls to the very lightness of our faith / We render with many different shades of gray / A glimpse of reality, a sparkle of future or only the past fading away. Seeing evil, seeing truth, seeing bad or seeing good, / But never judging with the mind what the heart cannot see, /Abandoning ourselves, we keep our spirits free. So many unshared worries and so many unwritten stories, / Forgotten destinies and hidden truths, / We immortalize the magic of an instant / By painting it with beautiful rays of light.

A few words...

Fotografia mea
My passion is photography. I am practicing it as a hobby and my camera is always with me, wherever I go...

marți, 26 martie 2013

O iarna fara sfarsit



Iată, mări, însă iată
       Că-ntr-o zi, spre răsărit,
     Mândrul soare au zărit
  O frumoasă, vie fată
   Pe un plai reînverzit.

     Era dulcea Primăvară,
    Rumeoară ca un frag,
          Scump odor şi lumii drag,
       Care-acum ieşise-afară
  Dinlăuntrul unui fag.

      Brânduşiţă zâmbitoare
   Şi cu mersul legănat
      Pe sub ceriu-nseninat,
      Ea părea aşteptătoare
      De un mire mult visat,

        Căci pe inima-i fecioară
           Purta-n sânu-i mii de flori,
        Şi adăsta-n fierbinţi fiori
         Să închine-a ei comoară
   Împăratului din zori.

        Cum o vede, se aprinde
Soarele reîntinerit.
       Zboară-n ceriul părăsit
      Şi cu razele-i cuprinde
 Tânărul odor iubit.

       Pe loc, omul reînviază,
    Apa curge şopotind,
    Cuibul râde, ciripind,
              Lumea se dezmormântează
  Şi renaşte înflorind.


         Iară Baba prin răstoace
      Ca o ciumă alergând,
           Văietându-se, plângând,
         Scutură-ale ei cojoace
                   Când în ploaie, când ningând.

            În bordei, în casă, în şatră
      Ea pătrunde şuierând,
                                                         Inimile-nfiorând.
                                                         Spulberă cenuşa-n vatră,
          Apoi iese-n câmp urlând.

     Ea din fugă se anină
                                                          De sărmanii călători
                                                          Îngheţaţi, rătăcitori.
                                                          Smulge tufe din tulpină
                                                          Şi le-azvârle până-n nori.


                                               (fragment din "Zilele Babei" de V.Alecsandri)

vineri, 22 martie 2013

O vizita la muzeu

            Duminica trecuta am implinit un vis mai vechi, acela de a vizita pe indelete muzeul de arta al Timisoarei (Palatul Baroc). Am petrecut cateva ore extrem de interesante in incaperile generoase ale superbei cladiri in stil baroc, admirand atat opere ale artistilor autohtoni (Corneliu Baba, a carui colectie de tablouri si obiecte personale m-a impresionat in cea mai mare masura) cat si numeroase exemplare reprezentative din pictura europeana a secolelor XV-XVIII, in mod particular renascentista si baroca. Mai multe detalii gasiti, bineinteles, pe pagina de internet a muzeului (link mai jos) insa un amanunt important, despre care tind sa cred ca putina lume stie este acela ca datoram existenta muzeului, in mare masura, lui Ormos Zsigmond, un renumit colectionar si istoric de arta de origine maghiara, care la sfarsitul secolului XIX doneaza o vasta colectie de pictura europeana proaspat fondatei institutii (O. Zsigmond - portret, linkul nr.2). Aceasta colectie o puteti vedea bineinteles intr-una din sectiile muzeului, alaturi de portretul generosului jurist si pasionat de arta maghiar.



              Inainte de a va dezvalui recomandarile cu privire la o eventuala vizita la muzeu, vreau sa mentionez si sectiunea "Arta contemporana" care mi s-a parut foarte interesanta si solicitanta in acelasi timp (grupurile experimental-artistice "111" si "Sigma 1") - merita din plin sa o vizitati!


              In finalul micului meu episod cultural, ma simt dator sa extrag trei dintre cele mai atractive zone de interes (evenimente) pe care le puteti descoperi pana la sfarsitul acestei luni (31 Martie 2013, inclusiv) :

  • Celebra serie "Dezastrele razboiului", o serie de gravuri patrunzatoare ale pictorului spaniol Francisco Goya (cronicar de razboi, considerat si parintele artei moderne), prin care artistul denunta ororile razboiului (Razboiul de independenta impotriva trupelor napoleoniene, 1808-1814). Tin totusi sa va avertizez ca vizitarea acestei galerii nu este un exercitiu usor, relaxant, insa puteti avea parte si de revelatii privind lucrarile sale.


  • Despre tablourile lui Corneliu Baba nu risc sa fac prea multe afirmatii, nefiind in pozitia favorizata pentru asa ceva, insa pot sa va marturisesc cu toata sinceritatea ca m-au impresionat intr-un mod profund, unic. L-as invita cu deosebita caldura pe distinsul istoric contemporan Lucian Boia (autorul eseului "De ce este romania altfel") sa petreaca un timp in preajma acestor lucrari extraordinare (iar daca a facut-o, sa repete experienta pana ii "iese"), apoi sa incerce sa isi astearna din nou gandurile despre pictorii romani (nu o sa-i mai amintesc pe Grigorescu si Tonitza). Cred ca numai cine a reusit sa respire in preajma unor tablouri de Baba sau Grigorescu poate emite asemenea idei...



  • In cele din urma, dar nu cea mai putin captivanta sectiune o reprezinta expozitia "Copiii din Mali" a Violetei Neamtu, despre care din pacate nu am reusit sa aflu amanunte (ma refer acum la autoarea acestui proiect). Ce pot sa va spun este ca mi-a oferit o viziune cat se poate de realista asupra vietii copiilor din Mali, a familiilor in care ei cresc si aspectelor profunde ale vietii maliene cotidiene, cu bune si mai putin bune, intr-o serie de imagini surprinse cu o mare sensibilitate artistica. Impresionant!




                                                             Au revoir!






marți, 19 martie 2013

Nostalgii

Nostalgii... fie de sunt tarzii, timpurii, in culori sau cenusii, fumurii sau foarte vii - din noi se zbat pentru a iesi.  Acele clipe de-am putea retrai, nemuritori am fi.


























 


miercuri, 6 martie 2013

Delicioso pizza grande

Cand vine vorba despre arta culinara, ne place sa ne consideram cunoscatori, experimentati. Nici eu nu fac exceptie de la aceasta regula nescrisa. In ce priveste restaurantele, de ceva vreme incoace eu unul am renuntat sa mai alerg la "pomul laudat" ci mai degraba merg uneori pe instinct. O sa ma rezum in randurile ce urmeaza strict la "bucatariile" Timisoarei - mai exact, de data aceasta o sa arunc o scurta privire piezisa asupra pizzeriilor, care mai de care mai renumite, mai originale, cu meniuri si pliante sufocate de superlative si fotografii (culese de pe internet) ale aratoaselor pizze napoletane. Daca ar fi sa incropesc in graba un "Top 3" al celor mai bune pizzerii din Timisoara, in umila mea opinie si intr-o ordine aleatorie, as alege "Da Toni", "Pizza Hut" (Iulius Mall) si "San Marzano" (parca cea din complexul studentesc e mai savuroasa decat in celelalte locatii). Nu cunosc toate pizzeriile din Timisoara, fara indoiala - insa multe alte nume "sonore" (decat cele deja mentionate) le-am incercat de-a lungul celor cinci ani de "timisorean". Concluzia? ...de cele mai multe ori am fost profund dezamagit. Nu o sa intru in detalii acum - ce pot mentiona insa la categoria "defecte" sunt aluatul prost facut (insuficient copt sau prea gros) si ingredientele (topping-ul) de slaba calitate (fie ca nu erau proaspete, fie ca pur si simplu erau de o calitate indoielnica - majoritatea cazurilor). Ei, sa n-o mai lungesc - in afara de cele trei mentionate, nu sunt deloc incantat.
De curand insa - si acum ma apropii de intriga micului roman - printr-o fericita imprejurare (Lili, iti multumesc inca o data!) am aflat despre o pizzerie serioasa din... Mosnita Noua :-)  Da, stiu, mentionam la inceput ca nu mai dau fuga la pomul laudat - de data aceasta insa, o voce interioara mi-a spus ca o sa fie bine. Si (foarte) bine a fost! Impreuna cu alti trei colegi de servici, la insistentele mele, am comandat fiecare cate o pizza de la...

http://www.pizzerialapaul.ro/

sau Facebook:

http://www.facebook.com/pages/Pizzeria-La-Paul/286061381450450

In cazul in care aveti o comanda mai consistenta, livrarea poate fi "la domiciliu". Intr-un cuvant, este o afacere de familie, care produce o pizza delicioasa, bine facuta, de dimensiuni generoase.
Va incurajez chiar sa vizitati cat mai curand mica dar cocheta pizzerie din Mosnita Noua - o veti gasi la intersectia cu drumul catre Mosnita Veche, pe coltul din partea stanga (venind dinspre Timisoara). Pot sa va asigur ca veti savura o pizza buna si veti fi tratati asa cum se cuvine.

In incheiere, va doresc o pofta... enorma! ;-)