Inainte de a va dezvalui recomandarile cu privire la o eventuala vizita la muzeu, vreau sa mentionez si sectiunea "Arta contemporana" care mi s-a parut foarte interesanta si solicitanta in acelasi timp (grupurile experimental-artistice "111" si "Sigma 1") - merita din plin sa o vizitati!
In finalul micului meu episod cultural, ma simt dator sa extrag trei dintre cele mai atractive zone de interes (evenimente) pe care le puteti descoperi pana la sfarsitul acestei luni (31 Martie 2013, inclusiv) :
- Celebra serie "Dezastrele razboiului", o serie de gravuri patrunzatoare ale pictorului spaniol Francisco Goya (cronicar de razboi, considerat si parintele artei moderne), prin care artistul denunta ororile razboiului (Razboiul de independenta impotriva trupelor napoleoniene, 1808-1814). Tin totusi sa va avertizez ca vizitarea acestei galerii nu este un exercitiu usor, relaxant, insa puteti avea parte si de revelatii privind lucrarile sale.
- Despre tablourile lui Corneliu Baba nu risc sa fac prea multe afirmatii, nefiind in pozitia favorizata pentru asa ceva, insa pot sa va marturisesc cu toata sinceritatea ca m-au impresionat intr-un mod profund, unic. L-as invita cu deosebita caldura pe distinsul istoric contemporan Lucian Boia (autorul eseului "De ce este romania altfel") sa petreaca un timp in preajma acestor lucrari extraordinare (iar daca a facut-o, sa repete experienta pana ii "iese"), apoi sa incerce sa isi astearna din nou gandurile despre pictorii romani (nu o sa-i mai amintesc pe Grigorescu si Tonitza). Cred ca numai cine a reusit sa respire in preajma unor tablouri de Baba sau Grigorescu poate emite asemenea idei...
- In cele din urma, dar nu cea mai putin captivanta sectiune o reprezinta expozitia "Copiii din Mali" a Violetei Neamtu, despre care din pacate nu am reusit sa aflu amanunte (ma refer acum la autoarea acestui proiect). Ce pot sa va spun este ca mi-a oferit o viziune cat se poate de realista asupra vietii copiilor din Mali, a familiilor in care ei cresc si aspectelor profunde ale vietii maliene cotidiene, cu bune si mai putin bune, intr-o serie de imagini surprinse cu o mare sensibilitate artistica. Impresionant!
Au revoir!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu