Photography

Through so many fences, through so many lenses / We capture the light and defeat the darkness. Always seeking the truth, seeking for our roots, / We are writing our life in rich colors - chronicles of misery or wealth. From the black depths of our souls to the very lightness of our faith / We render with many different shades of gray / A glimpse of reality, a sparkle of future or only the past fading away. Seeing evil, seeing truth, seeing bad or seeing good, / But never judging with the mind what the heart cannot see, /Abandoning ourselves, we keep our spirits free. So many unshared worries and so many unwritten stories, / Forgotten destinies and hidden truths, / We immortalize the magic of an instant / By painting it with beautiful rays of light.

A few words...

Fotografia mea
My passion is photography. I am practicing it as a hobby and my camera is always with me, wherever I go...

duminică, 9 iunie 2013

Rosia Montana

Fara sa adaug prea multe comentarii, as vrea sa va prezint un film documentar despre Rosia Montana si scandalul exploatarii miniere bazat pe cianura (film pe care l-am primit ca recomandare la randul meu pe E-Mail, abonat fiind la EcoMagazin).
Stiu ca sunt pareri pro si contra si in randul nostru, al oamenilor de buna-credinta, fara niciun interes in zona altul decat "binele" localnicilor si al cresterii zonei din punct de vedere turistico-economic.
Stiu ca traim intr-o societate capitalista, in care trebuie sa incurajam investitiile (straine sau nu) si sa ne exploatam potentialul... insa in momentul in care aceste reguli ale jocului aduc cu sine destramarea si distrugerea familiilor si a comunitatilor intregi, atunci cand se calca literalmente peste cadavre, cand se face apel la corupere, intimidare, amenintari cu moartea si alte asemenea metode "psihologice", cand lipsa comunicarii si a transparentei sau chiar dezinformarea iau locul adevarului inseamna ca undeva s-a strecurat o eroare, ceva este profund gresit in acel rationament! Numai cine nu cunoaste oamenii de la tara poate gandi ca dislocarea unei comunitati intregi, care exista de veacuri pe acele meleaguri in armonie cu Dumnezeu si natura, poate aduce ceva bun, ca oamenii aceia se vor adapta brusc si "fara probleme" intr-un mediu modern, urban, un peisaj si mod de viata totalmente strain lor.
Spre deosebire de noi, oamenii, natura se reface in timp mai mult sau mai putin indelungat, in urma distrugerilor noastre, isi reintra indiscutabil in drepturi - e o certitudine dovedita de istoria insasi. Insa ranile adanci provocate de aceasta "dezvoltare" in sufletele oamenilor de acolo nu vor putea fi vindecate. Degradarea morala, spirituala, fizica chiar, separarea sau distrugerea unitatii familiei si comunitatii milenare sunt de multe ori ireversibile!


Care este oare pretul pe care suntem dispusi sa-l platim pentru o punga cu bani?!?

Va indemn sa urmariti cu atentie acest film, in opinia mea excelent realizat, produs de Fabian Daub, un cetatean german caruia in mod evident ii pasa de drama care se desfasoara acolo de cativa ani buni, spre deosebire de multi dintre noi, romanii.

Articolul din EcoMagazin, unde veti gasi si filmul (se poate viziona in formatul HighDefinition!):

http://www.ecomagazin.ro/rosia-montana-pe-youtube/


P.S. : Eu insumi am fost la Geamana (in apropiere de Rosia), alaturi de cativa prieteni, acum aproximativ doi ani de zile, pentru a vedea cu ochii nostri adevarul (voi posta curand imagini intr-un continuare a acestui articol). Am stat de vorba cu oameni, din putinii care mai ramasesera in jurul lacului de steril de cupru (cateva familii). Pe langa durerea lor care se poate citi doar din privire, peisajul inconjurator este cumplit! Mult mai inspaimantator decat ceea ce putem percepe prin intermediul ecranului TV. Va indemn sa mergeti acolo, sa descoperiti singuri adevarul...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu